I.K.Inha Vienan Karjalassa
2017
ke 11.10.
klo 17:00
2017
pe 22.12.
klo 18:00

Kuhmo

Juminkeko

2/5 euroa

Portaaton sisäämkäynti sisäpihan kautta.

puh. 08 6530 670

Tiedot päivitetty 16.1.2018 16:06:00
Suomalaisen valokuvauksen klassikon I. K. Inhan Vienan valokuvat ovat vaikuttaneet suuresti suomalaiseen sielunmaisemaan. Niiden kautta monet sukupolvet ovat saaneet kosketuksen kulttuurimme ytimeen – Kalevalaan. Suomen itsenäisyyden juhlavuonna Juminkeko haluaa esitellä näyttelyvieraille Kalevalaan liittyvän taiteemme keskeisiä tekijöitä. Valokuvauksen alalla Inha oli paitsi uranuurtaja, hän myös antoi sisällön kalevalaiselle maisemalle sekä kasvot runonkeruualueelle.

Inha teki viisi kuukautta kestäneen matkansa Vienaan vuonna 1894. Hakiessaan tukea Suoma-laisen Kirjallisuuden Seuralta hän perusteli matkaansa seuraavasti: ” Aikomukseni olisi ensi sijassa hankkia aineskokoelma, jota vast´edes voitaisiin käyttää Kalevalan kuvittamisessa apuna, maantieteellisiin kertomuksiin ja kansatieteellisiin tarkoituksiin. Olen myöskin arvellut, että kokoelmaa voitaisiin käyttää, jos Lönnrotin matkakertomukset kuvallisina julkaistaisiin.” Aie toteutui loistavasti Inhan omassa, kaikki Vienan kuvat sisältävässä matkakertomuksessa Kalevalan laulumailta, joka kokonaisuudessaan hienolla tavalla täydensi Lönnrotin matkoja ja työtä. Teosta ei pitkään aikaan ollut saatavilla. Siksi Juminkeko julkaisi kirjasta uuden painoksen pari vuotta sitten, kun Inhan syntymästä oli kulunut 150 vuotta.
Inhan tavoitteena Vienassa oli kuvata ihmisiä, kansantyyppejä, joita taiteilijat eivät tuolloin olleet paljoakaan ikuistaneet. Hän arveli, että “juuri naamojen kuvaamisessa tekee valokuvauskone puolueettomammin työtä kuin kynä’”. Mutta tämän lisäksi ohjelmassa oli vanhojen pukujen, työtapojen, juhlien, rakennusten, esineiden ja maisemien dokumentointi. Retken keskeisenä kohteena olivat Vuokkiniemen ja Uhtuan alueen tunnetut runokylät.
Inha ei lähtenyt Vienan retkelleen yksin. Hän sai matkakumppanikseen kajaanilaisen ylioppilaan Kustaa Fredrik Karjalaisen (1871-1919). Tämän tehtävänä oli tutkia karjalan kieltä, mutta Inhan tavoin merkitä muistiin myös “runotähteitä”. Karjalaisesta tuli myöhemmin ostjakin kielen ja kulttuurin tutkija. Hän teki vuosisadan taitteessa peräti viisi vuotta kestäneen tutkimusmatkan ostjakkien eli hantien maille.
Juminkeon valokuvanäyttelyyn on valittu kuvia, jotka kertoivat runokylien maisemista, rakennuk-sista, ihmisistä ja elämäntavoista vuosisadan takaisessa Vienassa. Näyttelyssä on erikoisuutena yksi kuvapanoraama, josta on tehty myös värillinen versio, jotta kävijät voivat arvioida, muuttuuko kokemus kuivista, jos ne nähdään totutusta poikkeavalla tavalla.
Näyttelyn avajaiset ovat tiistaina 10.10. klo 17 ja se on esillä 22.12. asti. Juminkeko on avoinna maanantaista perjantaihin klo 12 – 18.